PROJECTEN

Een overzicht van de projecten die wij financieel ondersteunen en adviseren. De kaart hieronder geeft weer waar de projecten zich in de regio bevinden.

Overzicht Izingane Projecten 2024

Zebediela Teenage Girls Program and Safe Hubs Program – Zebediela (Limpopo)
2023 – heden

In oktober 2023 zijn wij gestart in Zebediela (op ca. 3.5 uur rijden van Johannesburg) om samen met partner organisatie ACFS een breed uitgewerkt programma op te zetten. Het gebied wordt gekenmerkt door extreme armoede en radeloosheid. En er zijn kinderen, heel veel kinderen die o.a. niet naar school gaan, die op zeer jonge leeftijd moeder worden en voor wie er nauwelijks of geen toekomst is.

Dankzij geweldige financiële support van onze hoofdsponsor Contribute Foundation zijn wij ondermeer gestart met een tiener programma, een safe hub voor zwangere tieners en jonge tienermoeders, speel/leer mogelijkheden voor de allerjongste kinderen en een grote groetentuin. Alle kinderen worden liefdevol opgevangen, begeleid ook om op school te blijven of terug te gaan naar school. Tevens is er een uitgebreid Outreach/Prevention programma op scholen in de hele omgeving aan gekoppeld en waar jaarlijks honderden meisjes worden bereikt in op maat gemaakt breed voorlichting programma.

Zebediela Teenage Girls Program 1
Zebediela Teenage Girls Program 2

Rethabile Center for Orphans and Vulnerable Children – Atteridgeville (Gauteng)
2023 – heden

Vanaf de start van Izingane hebben wij samengewerkt met Mama Maria in Atteridgeville, oprichtster van Dlulabaphi Orphans Organization DOO. Na jaren hard werken heeft Maria eind 2022 besloten te stoppen met haar werkzaamheden. We zijn blij dat Dineo Ngobeni die die zelf uit het programma komt, dit prachtige project zal voortzetten onder de nieuwe naam Rethabile Orphanage Organization.

De 25-jarige Dineo spreekt vloeiend Engels, heeft haar middelbareschooldiploma en heeft een grote passie voor deze groep kinderen, die zij graag wil begeleiden en helpen: met huiswerk, Engels lezen, gezond eten en hun dromen realiseren. Wij zijn blij met dit initiatief en samen hebben we de toekomstplannen vormgegeven.

Rethabile Orphanage Organization - Atteridgeville (Gauteng)

Gogo Kitchen’s – Molweni, Durban (KZN)
2023

Een nieuw Izingane project Molweni op een uur rijden van Durban in een uitgestrekt, dichtbevolkt gebied met schrijnende armoede, alcoholmisbruik, ziektes, criminaliteit en vooral heel veel kwetsbare kinderen. Drie Gogo’s (oma’s) runnen in hun eigen area met veel energie hun ‘keuken’, waar ca. 120 kinderen dagelijks na schooltijd worden opgevangen. Hun schamel onderkomen is tevens een Safe House waar de kinderen altijd terecht kunnen, ook in het weekend.

We waren zeer onder de indruk van wat we zagen en hebben opties besproken zodat alle drie Gogo’s een eigen kleine small business kunnen starten, met als doel om een deel van wat zij verdienen te kunnen besteden aan eten voor de kinderen. En dat is gelukt! Van een kippenfarm, een take away tot een donuts bakkerij. Dromen worden werkelijkheid!

Gogo Kitchen's - Molweni, Durban (KZN)

ODO Soup Kitchen Program – Olievenhoutbosch (Gauteng)
2022-heden

Olievenhoutbosch is een van de eerste projecten waar wij alweer ruim 8 jaar geleden mee gingen samenwerken. En er is zoveel bereikt. Naast goede scholing krijgen de kinderen op het Centre ontbijt (pap) en een gezonde warme lunch. Soms ook een stukje fruit. Het Centre heeft een hele grote vegetable garden, waarvan de opbrengst ook in de dagelijkse maaltijden wordt gebruikt. Thuis is er na school geen of nauwelijks eten en zeker geen gezond eten. Een aantal kinderen heeft zware medicatie die niet goed valt als er niet bij wordt gegeten. Het is zichtbaar wanneer de kinderen ’s morgens naar het Centre komen.

Medio 2022 zijn we gestart met een Soup Kitchen waar wij 3x in de week in 2022 25 kinderen, in 2023 51 van de meest kwetsbare kinderen eten mee naar huis gaven. We zijn enorm blij dat we mede door een geweldige sponsoractie in 2024 dit initiatief kunnen voorsteren en zullen 81 kinderen in 2024 een uitgebalanceerde maaltijd mee naar huis nemen.

Olievenhoutbosch Soup Kitchen Program

ACFS Circles of Care – Bothaville (Freestate)
2022-heden

Dankzij financiële steun van Lucendi Foundation konden wij het ACFS Teenage Girls Clubs en Safe Hubs voor zwangere tieners en jonge tienermoeders starten in Freestate. In een korte tijd is veel werk verricht en krijgen ook honderden kinderen na school een maaltijd, zijn er groentetuinen aangelegd en is er een Youth Economic Empowerment programma gestart. Een positieve bijdrage in dit arme, uitgestrekte gebied waar nauwelijks aandacht aan wordt besteed door andere NGO’s, terwijl de nood hier zo hoog is.

Kgotsong Bothaville foto bij Projectbeschrijving

ACFS Safe Hubs voor zwangere tieners en jonge tienermoeders – Soweto (Gauteng)
2021 – heden

Contribute Foundation ondersteunde financieel het Izingane initiatief in 2021 dat het mogelijk maakte om bij ACFS in Soweto twee Safe Hubs voor zwangere tieners en jonge tienermoeders te realiseren. Helaas zijn deze opvangplekken (hubs) nodig.
Hele jonge meisjes raken vaak ongewild zwanger, gaan niet meer naar school en vervallen in nog diepere armoede. Ook worden ze gemotiveerd om op school te blijven. Het programma is breed opgezet en helpt. Met o.a. home visits, intensieve begeleiding, trauma verwerking en het maakt hen sterker om ook met hun kindje vertrouwen te hebben voor de toekomst. Een belangrijk onderdeel van het programma is ook het voorkomen en beperken van gender based violence dat helaas een enorm probleem is in Zuid-Afrika.

In 2022 gaf Contribute Foundation Izingane het groene licht werd en konden wij dit impactvolle programma op de overige 7 ACFS Centra starten. Naast het Safe Hubs programma is een programma met uitgebreide (seksuele) voorlichting voor op scholen ontwikkeld waar in 2021 en in 2022 totaal zo’n duizenden meisjes werden bereikt.

Foto voor website feb2021 Teenage Hub

I-Care – Durban (KwaZulu Natal)
2021 – heden

Sinds 1 januari 2021 ondersteunen wij I-Care en met name het Drop-in Centre waar dagelijks tientallen vaak jonge straatjongens worden opgevangen. De organisatie probeert ze van de straat te houden met onder andere in het Drop-in Centre een op maat gemaakt dagprogramma met douchen, voorlichting, onderwijs en met een gezonde maaltijd.

De jongens die willen en het aankunnen volgen in de 2e fase een intern rehabilitatie programma. De 3e fase is begeleidend wonen. De 4e laatste fase is een leer en trainingsprogramma. Zo’n 70 tot 75% van deze jongens redt het!

In het afgelopen jaar hebben wij tijdens onze bezoeken alle facetten van het brede programma gezien. Wij zagen jonge jongens die na het zware rehabilitatie programma weer hun weg moesten vinden. Met hulp van I-Care maar ook met hulp van Izingane. Wij initieerden Reflection Workshops waar ze op ontspannen wijze samen zijn, praten, gevoelens delen en elkaar ook sterker maken.

I-Care Durban (KwazuluNatal)

Sgedlane Settlement – Greytown (KwaZulu-Natal)
2021-heden

Met hulp van Izingane en dankzij geweldige financiële steun van Blokker zijn wij in 2022 gestart met het schooltransport programma en gaan er nu dagelijks 31 kinderen naar school. Ook kregen ze een school uniform, met een warme trui en schoenen. De kinderen zijn zo blij. Ze mogen naar school en ze leren en ze hebben een toekomst!

Sgedlane Settlement – Greytown (KwaZulu-Natal) 1

Het Izingane PAP Project
2020 – heden

In 2019 zijn we gestart met het ontwikkelen van het PAP Project dat Izingane samen met Nourish startte en waar de kinderen, circa 500 kinderen in de 7 crèches en kleuterscholen van het RISE ECD Outreach programma dagelijks pap van goede kwaliteit krijgen. De kinderen krijgen dagelijks op de crèches en kleuterscholen van het RISE ECD Outreach programma ontbijt; een bord pap aangevuld met supplementen van vitaminen en mineralen.

Het was bekend dat de Moringa blaadjes ook deze supplementen bevat en dat het bij kinderen het immuunsysteem versterkt en de kinderen gezonder en energieker maakt. Recentelijk is er gestart met het geven van deze groene Moringa. De Moringa groeit snel en diverse kleine plantages zijn in de communities opgezet. Ook creëert het werkgelegenheid want de blaadjes worden er verwerkt tot poeder. Wij blijven de kinderen maandelijks controleren op gewicht en groei, want dat is zo belangrijk.

Dit omvattende project kunnen wij sinds 2019 uitvoeren dankzij financiële steun van de Sophie Rosenthal Stichting.

PAP_Project_20191118_113356

ACFS Teenage Girls Clubs – Soweto (Gauteng)
2019 – heden

ACFS geeft dagelijks na school bijna 13.000 kwetsbare kinderen een maaltijd in Soweto en omgeving. Maar ACFS wil de kinderen méér geven dan alleen een maaltijd.
Izingane bezocht ACFS in 2019 in Soweto en ontwikkelde samen met ACFS een teenager meisje programma, de Girls Club, met als doel om deze kwetsbare jonge meisjes die opgroeien in een gebied waar verkrachting, misbruik, teenager zwangerschappen maar al te vaak voorkomen te helpen. De resultaten die worden bereikt zijn enorm positief. Op alle 9 ACFS centra is een Teenage Girls Club.

Het programma duurt één jaar en heeft lange wachtlijsten. Om de meisjes niet uit het oog te verliezen heeft Izingane Reflection Workshops geïnitieerd; een maal in de 4 maanden komen ze bij elkaar. De teenage girls zijn een voorbeeld voor de vele kwetsbare kinderen in hun omgeving.

ACFS_Projecten_20191030_141036

RISE ECD Outreach – Acornhoek (Mpumalanga)
2018 – heden

RISE ECD Outreach is een initiatief van Nourish ECO Village en Izingane met als doel om naast de Nourish Sigagule crèche/preschool 6 zeer afgelegen crèches/preschools intensief te begeleiden in de uitgestrekte en rurale omgeving van Acornhoek/Sigagule. Gesteund door Izingane zet Rise ECD Outreach belangrijke stappen vooruit.

De teachers ontvangen training, zij worden regelmatig bezocht en hebben (educatief) speelgoed en lesmateriaal gekregen. Er is een Whatsapp groep opgericht voor alle teachers. Hier wordt veel gebruik van gemaakt om bijvoorbeeld problemen te bespreken. Ook wordt er hard gewerkt aan het opzetten van groentetuinen. Dit laatste is een uitdaging, omdat er in dit gebied nauwelijks water is.

Rise ECD Outreach

Dalton Preschool (KwaZulu Natal)
2018 – heden

Dalton, nabij de haven van Durban, is de Beer Hall (ooit beroemd vanwege de jazzmuziek) en is nu de plek waar ongeveer 1000 families in wonen in houten shacks onder erbarmelijke omstandigheden. Rondom de Beer Hall wonen nog eens honderden mensen in zelfgemaakte, vaak kartonnen shacks. Drugs, alcohol, ziekte en criminaliteit zijn het gevolg. Denis Hurley Centre is ruim 6 jaar werkzaam vanuit 2 containers achter hoge hekken: een kliniek en een kleuterschooltje om de jonge kinderen liefdevol op te vangen die opgroeien in extreme armoede. De kinderen leren, spelen en krijgen eten.

Wij ondersteunen het kleine schooltje, dat wordt geleid door een geweldige teacher en volunteers. Het schooltje is een oase in het onrustige en onveilige Dalton en de jonge kinderen mogen en kunnen hier tot rust komen. Hoe klein ze ook zijn, het is noodzakelijk.

Dalton Preschool

Sgedlane Settlement Créche, Preschool & Primary School Project – Greytown (KwaZulu Natal)
2017 – heden

In maart 2017 werden wij door partnerorganisatie Letcee in Greytown meegenomen naar Sgedlane Settlement. Het was een schok om te zien hoe men daar leeft. Schrijnende armoede, ziekte en voor velen een uitzichtloze toekomst. Geen schoon water, jonge kinderen die duidelijk ondervoed waren en kinderen die niet naar school gingen, omdat deze te ver weg is en er geen geld is voor vervoer.

Izingane steunde Sgedlane direct met advies maar ook financieel met o.a. schoon water, het aanleggen van een groentetuin en werd met financiële steun van sponsor Blokker een kleuterschooltje gebouwd. Van de waterput die wij met financiële support van onze sponsors en donateurs konden slaan in 2021 heeft de hele community zijn voordeel. De hygiëne is verbeterd en de kinderen zijn gezonder. Dankzij de aanwezigheid van water floreert de vegetable garden en zorgt ervoor dat de kinderen gezond eten.

Sgedlane Settlement Creche & Preschool

ODO Olievenhoutbosch Disability Organisation – Olievenhoutbosch (Gauteng)
2016 – heden

Olievenhoutbosch is ons eerste project dat na onze oprichting in 2015 door Izingane werd gesteund. Wij luisteren en adviseren over nieuwe wegen die zij willen inslaan om het leven van de gehandicapte kinderen niet alleen in hun centrum, maar ook in de nabije omgeving, te verbeteren.
De Izingane Therapy Hall waar de zwaardere gehandicapte kleuters en jonge kinderen dagelijks liefdevol worden opgevangen is een oase van rust waar de kinderen worden gestimuleerd in hun ontwikkeling.
Totaal komen dagelijks ca. 180 naar het centrum. Het project is bijzonder omdat gehandicapte (lichamelijk en geestelijk) kinderen samen met ‘gewone’ kinderen in schoolklassen zitten. Van kleuters tot Grade 1, 2, 3 en 4. Dit om zoveel mogelijk ook gehandicapte kinderen (passend) onderwijs te geven, want opvang is er niet voor hen in Zuid-Afrika.

Izingane’s Ambassadeur Daphne Cieraad besloot in 2022 om haar verjaardagscadeau te schenken aan Izingane. Een geweldig gebaar. Van de prachtige opbrengst werd o.a. schoolmeubilair voor vrijwel alle klassen gekocht, een groot verschil met de kleine plastic stoeltjes en tafeltjes.

Foto 8 Olievenhoutbosch Website

Een greep uit eerdere projecten van 2016 t/m 2022

Bonolong Centre – Makushane (Limpopo)
2019 – 2023

Dankzij financiële steun van Contribute Foundation konden wij in 2019 het schooltje bouwen. En nu is bereikt waar wij alle jaren naartoe hebben gewerkt.

Bonolong gaat zelfstandig door! Stichting Bambanani expert op dit gebied zal ze hierbij begeleiden, waarvoor veel dank.

Dlulabaphi Orphans Organization DOO – Atteridgeville (Gauteng)
2016 – 2022

In de sloppenwijken van Atteridgeville bij Pretoria startte Maria Matsetela jaren geleden haar project waar zij dagelijks met veel liefde en geduld ca 25 child/youth headed households begeleidde. In november heeft Maria afscheid genomen van haar project en kan ze nu genieten van haar welverdiende rust. Wij hebben Maria op passende wijze bedankt voor al het werk dat zij heeft verricht.

Nourish  Sigagule (Limpopo)
2016 – 2022

Samen met de lokaal opererende hulporganisatie Nourish hebben wij de creche en pre school, die met onze steun in oktober 2016 werd geopend, naar een hoger peil gebracht. Niet alleen werden de teachers en andere vrijwilligers getraind in de beginselen van ECD (Early Child Development), maar hebben wij extra klasjes en een baby unit gerealiseerd om alle kinderen een plekje te kunnen geven. Er is een ECO toilet geplaatst, het terrein is omheind en alle kinderen krijgen dagelijks ontbijt, lunch en vers fruit.

Ook is met onze hulp het naschoolse programma uitgebreid. Veel kinderen komen hier dagelijks om Engels te leren, hulp te krijgen met huiswerk en eten. Daarnaast leert Nourish hen veel over de natuur en is stropen een van de onderwerpen, die in dit gebied grenzend aan Kruger Park zeker wordt besproken.

Likhon iThemba HOLAH Baby home – Durban (KwaZulu-Natal) 2017-2018

Wij hebben het project 6 maanden geholpen met wekelijks, aangepaste therapie op maat voor de ‘special needs-kinderen’ in het programma. En het heeft geholpen. Het was verbluffende om de resultaten te zien. Recentelijk heeft het project zich kunnen verbinden aan een grote organisatie, die ook de therapieën verzorgt en is onze steun niet meer nodig. Wij zijn blij dat wij Likhon I Themba HOLAH House hebben kunnen helpen en wij houden contact!

Mathabatha (Limpopo) Teenagerprogramma 2016-2017

Mathabatha girls teenclub bestaat uit zo’n 30 teenagers van 16 – 21 jaar en is opgericht om hen op weg te helpen hun eigen talenten te ontdekken. Heel 2017 kwamen ze maandelijks op zaterdag bij elkaar, waarbij ze schooluniformen, kussenslopen etc. leerden naaien en in de groentetuin werkten. Daarnaast was er tijd voor ontspanning, sport en eten.

Teenagerprogrammas in Matatiele (Eastern Cape), Mangweni (Mpumalanga) en Qwaqwa (Freestate) 2016-2017

Op deze drie plekken werden Teenager Camps met overnachting georganiseerd. De teenagers werden niet alleen bij elkaar gebracht voor plezier, muziek en dans, maar ook voor het bespreken van serieuze onderwerpen, zoals je school afmaken, je toekomst plannen en het voorkomen van  tienerzwangerschappen en ziektes. Hiervoor werden gastsprekers uitgenodigd. De weekenden zijn zeer succesvol en werken zeer motiverend.

TREE Teenager After School Program – Ngwenya (KwaZulu Natal) 2017-2019

Helaas hebben wij onze jarenlange samenwerking moeten beëindigen. Wij hebben samen met TREE een van onze doelen, het opzetten van  teenager programma’s in rurale area’s gerealiseerd en veel kunnen  betekenen voor deze kwetsbare jongeren. Recentelijk heeft TREE besloten haar programma te wijzigen en in de nieuwe TREE structuur zien wij geen mogelijkheden om verder samen te werken.

Masiszane Emondlo Vryheid (KwaZulu-Natal) Crèche Daycare Center 2017

In juli 2017 startten wij een ondersteunend programma voor de Masiszane Crèche. Er werd een groentetuin aangelegd, een grote watertank geplaatst, en zaadjes en tuingereedschap gekocht. We hebben veel tijd besteed om de leiding te adviseren hoe zij de crèche naar een hoger plan kon brengen. In december 2017 bezochten wij Masiszane opnieuw en constateerden dat er nauwelijks vooruitgang geboekt was. Wij hebben helaas moeten besluiten Masiszane geen nieuw contract aan te bieden. Maar… de deur blijft op een kier. Als de situatie positief wijzigt, zal de leiding Izingane daarover inlichten.

Mathabatha (Limpopo) 2017

Dankzij een door Izingane gefinancierde watertank kon serieus gestart worden met het aanleggen van de groentetuin. Daarnaast zorgden de aanschaf van een fornuis en keukeninrichting dat tegenwoordig 150 kinderen een warme maaltijd krijgen.