PROJECTEN

Projecten die wij financieel en met advies steunen

ACFS – Soweto (Gauteng) Safe Hubs voor zwangere tieners en jonge tienermoeders
2021

Wij zijn enorm dankbaar dat Contribute Foundation het Izingane initiatief financieel ondersteunt en het mogelijk maakt om bij ACFS in Soweto twee Safe Hubs voor zwangere tieners en jonge tienermoeders te realiseren. Helaas zijn deze opvangplekken (Hubs) nodig. Hele jonge meisjes raken vaak ongewild en tegen hun wil zwanger, gaan niet meer naar school en vervallen in nog  diepere armoede. Het programma zal hen helpen, hen begeleiden en sterker te maken, medische zorg bieden, gemotiveerd houden o.a. met het afmaken van de school en dat zij uiteindelijk trots zullen zijn op hun baby en vertrouwen hebben voor de toekomst.

Een belangrijk onderdeel van het programma is ook het voorkomen en beperken van gender based violence dat helaas een enorm probleem is in Zuid-Afrika. Naast (seksuele) voorlichting wordt uitgebreid aandacht aan dit onderwerp gegeven op scholen en in de community. Elk meisje dat gered kan worden telt en heeft een voorbeeldfunctie in de helaas nog steeds door mannen gedomineerde Zuid-Afrika.

Foto voor website feb2021 Teenage Hub

Het Izingane PAP Project
2020-heden

Het PAP project is een initiatief van Izingane waar wij in samenwerking met Nourish de 6 crèches van het RISE ECD Outreach programma van goede pap voorzien. Waarom? Deze crèches ontvangen van een Zuid-Afrikaanse stichting een supplement (met alle nodige mineralen, vitamines) die dagelijks aan de kwetsbare kinderen wordt gegeven in de pap die ze op de crèche ’s morgens vroeg krijgen.

Wij geloven in deze samenwerking, ook omdat alle kinderen maandelijks worden gewogen en gemeten. Blijft groei achter dan wordt het kind doorverwezen naar de kliniek. Om dit supplement optimaal te laten werken, moet deze gegeven worden met een goede kwaliteit pap. En daar heeft de crèche niet het geld voor. Met dit project spaart de crèche geld, dat nu kan worden uitgegeven voor het betalen van bijv. stipends (vergoeding).

PAP_Project_20191118_113356

Nourish  Sigagule (Limpopo)
2016 – heden

Samen met de lokaal opererende hulporganisatie Nourish hebben wij de crèche, die met onze steun in oktober 2016 werd geopend, naar een hoger peil gebracht. De teachers en andere vrijwilligers zijn getraind in de beginselen van ECD (Early Child Development). Wij hebben een buitenklasje gerealiseerd, zodat de kinderen met het warme weer niet altijd binnen hoeven te zijn. De crèche is geschilderd en de vloer is opgeknapt. Er is een ECO-toilet geplaatst en dankzij Izingane krijgen de kinderen dagelijks vers fruit.

Ook is met onze hulp het naschoolse programma uitgebreid. Veel kinderen komen hier dagelijks om Engels te leren, hulp te krijgen met huiswerk en eten. Daarnaast leert Nourish hen veel over de natuur en is stropen een van de onderwerpen, die in dit gebied grenzend aan Kruger Park zeker wordt besproken.

Foto 2 Nourish Sigagule Website

RISE ECD Outreach – Acornhoek (Mpumalanga) 2018 – heden

Samen met het project Nourish initieerde Izingane het RISE ECD Outreach programma, waarbij 6 rurale crèches zijn aangesloten in de uitgestrekte omgeving van Acornhoek nabij het Kruger Park.

Deze crèches worden regelmatig bezocht en geadviseerd, krijgen op maat gemaakte training en de teachers worden gemotiveerd zodat soms kleine, maar belangrijke veranderingen worden ingezet. Tevens ontvangen de crèches o.a. (educatief) speelgoed en krijgen advies en hulp bij het starten van een moestuin.

Foto 3 Nourish Rrise Website

Sgedlane Settlement – Greytown (KwaZulu-Natal)
2017 – heden

In maart 2017 werden wij door Letcee, een organisatie waarmee wij samenwerken, meegenomen naar Sgedlane Settlement. Het was een schok de leefomstandigheden te zien. Schrijnende armoede, ziektes en uitzichtloosheid. Geen water, nauwelijks eten, alleen een vervuilde rivier.

Izingane ondersteunde dit project met advies en ook financieel: vrijwel direct is een grote watertank geplaatst voor schoon drinkwater en een betere hygiëne. Later is nog een groentetuin aangelegd en we hebben gezorgd dat de allerjongste kinderen dagelijks gezond eten krijgen. Verder is een container geplaatst die wordt omgebouwd voor de opvang van jonge kinderen.

Dankzij financiële steun van Izingane kunnen sinds kort 10 jonge kinderen uit de nabijgelegen Red Bricks Settlement dagelijks naar het schooltje komen en leren zij niet alleen spelenderwijs, maar krijgen ook gezonde voeding.

Foto 1 Sgedlane Settlement Website

Olievenhoutbosch Centre for Disabled and Preschool (Gauteng)
2016 – heden

Olievenhoutbosch is het eerste project dat na onze oprichting in 2016 door Izingane werd gesteund. Ook in 2017 zijn wij het project blijven bezoeken, want adviseren houdt nooit op. In 2016 organiseerden wij een week training voor de vrijwilligers en teachers, waar ze onder meer leerden met gehandicapte kinderen te werken, maar ook om zelf speelgoed te maken. We adviseerden over de vorming van een Parenting Committee, de financiële verslaggeving en andere uitdagingen die het project wil aangaan. Momenteel steunen wij het initiatief om zelf speelgoed te maken en te verkopen, specifiek voor kinderen met een handicap.

Foto 8 Olievenhoutbosch Website

I-Care – Durban (KwaZulu Natal)
2021

Sinds 1 januari 2021 ondersteunen wij I-Care en met name het drop-in Centre waar dagelijks tientallen vaak jonge straatjongens worden opgevangen. De organisatie probeert hun van de straat te houden met o.a. een op maat gemaakt dagprogramma (o.a. voorlichting, onderwijs, hygiëne en gezonde maaktijden) die de jongens aandacht en zekerheid biedt en tevens uitzicht geeft op een positievere toekomst.

Foto voor website feb2021 I Care

ACFS Community Education and Feeding Scheme – Soweto (Gauteng)
2019 – heden

ACFS geeft dagelijks bijna 14.000 kwetsbare kinderen na school in Soweto eten en wil de kinderen méér geven dan alleen een maaltijd. Met Izingane was het in 2019 mogelijk om 2 Teenage Girls Clubs in Pimville en Jabavu in Soweto te starten. Zo’n 50 meisjes tussen 9 en 15 jaar komen dagelijks voor een uiteenlopend programma. Opgroeien in gebieden als Soweto is voor meisjes moeilijk. Verkrachting, misbruik, teenager zwangerschappen; het komt helaas al te vaak voor.
Maar naast het bespreken van serieuze onderwerpen is het ook belangrijk dat er plezier wordt gemaakt!

We zijn blij dat we het succesvolle programma in 2020 kunnen uitbreiden en ACFS 3 nieuwe Teenage Clubs geopend, totaal zijn er nu 5 Teenage Clubs!

ACFS_Projecten_20191030_141036

Bonolong Centre – Makushane/Phalaborwa (Limpopo)
2019 -heden

In het door armoede geteisterde Makushane zijn wij gestart met de realisatie van het bijzondere Bonolong project. Wij hebben de Nederlandse Stichting Bambanani benaderd om het kleinschalige centrum te bouwen. Bambanani heeft in de provincie Limpopo met lokale werkmensen al vele kleuterschooltjes gebouwd en weet als geen ander hoe het moet.

In januari 2020 kan er worden gestart met de crèche/preschool en de naschoolse teenager opvang. In de loop van het jaar zal een trainingscentrum worden geopend, waar de veelal jonge moeders en oma’s een vak kunnen leren (o.a. naaien, werken in de moestuin, armbanden maken etc.) Het project Bonolong zal zeker een positieve invloed uitstralen op de arme bevolking en voor de vele kinderen een baken zijn van liefde, aandacht, maar ook waar zij dagelijks eten zullen krijgen.

Bolong_Projecten_20191114-WA0018

Dalton Preschool (KwaZulu Natal)
2018 – heden

In schamele omstandigheden leven in Dalton (Durban) vele, vaak dakloze Zuid-Afrikanen.

Hun kinderen groeien op in extreme armoede, in een uitzichtloze situatie. Maar in het schooltje dat wij ondersteunen en dat wordt geleid door een geweldige teacher, krijgen de jonge kinderen aandacht, liefde, les en eten…

Dlulabaphi Organization for Orphanage Atteridgeville (Gauteng)
2016 – heden

Dit project van Mama Maria in de sloppenwijken van Atteridgeville bestaat al heel wat jaren. Izingane is trots dit project te steunen. Mama Maria heeft door onze interventie veel geleerd. Het is hard werken voor haar en haar kleine team, om dagelijks zo’n 50 (wees)kinderen op te vangen na school. De kinderen krijgen eten, aandacht en kunnen hun emoties tonen. In 2017 kon Mama Maria een derde vrijwilliger aanstellen, die de kinderen begeleidt met huiswerk. De kinderen stralen weer, omdat er mensen zijn die om hen geven.

Foto 5 Ntlokomelle Website

Zikode Day Care and Preschool – Lindelani/Boksburg (Gauteng)
2018 – heden

Mama Ruth startte 7 jaar geleden dit project in de sloppenwijk van Lindelani, nabij Johannesburg. Sinds begin dit jaar volgt Izingane het project en er is in korte tijd veel positiefs gebeurd. Dagelijks komen 37 kleuters en 12 baby’s naar Zikode, waar ze worden verzorgd, kleuteronderwijs en eten krijgen. Met onze hulp werden onder meer stoeltjes gekocht, matrasjes, (educatief) speelgoed en de kinderen krijgen dagelijks gezond fruit.

Foto 6 Zikode Website

Een greep uit eerdere projecten van 2016 t/m 2019

Likhon iThemba HOLAH Baby home – Durban (KwaZulu-Natal) 2017-2018

Wij hebben het project 6 maanden geholpen met wekelijks, aangepaste therapie op maat voor de ‘special needs-kinderen’ in het programma. En het heeft geholpen. Het was verbluffende om de resultaten te zien. Recentelijk heeft het project zich kunnen verbinden aan een grote organisatie, die ook de therapieën verzorgt en is onze steun niet meer nodig. Wij zijn blij dat wij Likhon I Themba HOLAH House hebben kunnen helpen en wij houden contact!

Mathabatha (Limpopo) Teenagerprogramma 2016-2017

Mathabatha girls teenclub bestaat uit zo’n 30 teenagers van 16 – 21 jaar en is opgericht om hen op weg te helpen hun eigen talenten te ontdekken. Heel 2017 kwamen ze maandelijks op zaterdag bij elkaar, waarbij ze schooluniformen, kussenslopen etc. leerden naaien en in de groentetuin werkten. Daarnaast was er tijd voor ontspanning, sport en eten.

Teenagerprogrammas in Matatiele (Eastern Cape), Mangweni (Mpumalanga) en Qwaqwa (Freestate) 2016-2017

Op deze drie plekken werden Teenager Camps met overnachting georganiseerd. De teenagers werden niet alleen bij elkaar gebracht voor plezier, muziek en dans, maar ook voor het bespreken van serieuze onderwerpen, zoals je school afmaken, je toekomst plannen en het voorkomen van  tienerzwangerschappen en ziektes. Hiervoor werden gastsprekers uitgenodigd. De weekenden zijn zeer succesvol en werken zeer motiverend.

TREE Teenager After School Program – Ngwenya (KwaZulu Natal) 2017-2019

Helaas hebben wij onze jarenlange samenwerking moeten beëindigen. Wij hebben samen met TREE een van onze doelen, het opzetten van  teenager programma’s in rurale area’s gerealiseerd en veel kunnen  betekenen voor deze kwetsbare jongeren. Recentelijk heeft TREE besloten haar programma te wijzigen en in de nieuwe TREE structuur zien wij geen mogelijkheden om verder samen te werken.

Masiszane Emondlo Vryheid (KwaZulu-Natal) Crèche Daycare Center 2017

In juli 2017 startten wij een ondersteunend programma voor de Masiszane Crèche. Er werd een groentetuin aangelegd, een grote watertank geplaatst, en zaadjes en tuingereedschap gekocht. We hebben veel tijd besteed om de leiding te adviseren hoe zij de crèche naar een hoger plan kon brengen. In december 2017 bezochten wij Masiszane opnieuw en constateerden dat er nauwelijks vooruitgang geboekt was. Wij hebben helaas moeten besluiten Masiszane geen nieuw contract aan te bieden. Maar… de deur blijft op een kier. Als de situatie positief wijzigt, zal de leiding Izingane daarover inlichten.

Mathabatha (Limpopo) 2017

Dankzij een door Izingane gefinancierde watertank kon serieus gestart worden met het aanleggen van de groentetuin. Daarnaast zorgden de aanschaf van een fornuis en keukeninrichting dat tegenwoordig 150 kinderen een warme maaltijd krijgen.