PROJECTEN

Projecten die we steunen: financieel en met advies

Dalton Preschool (KwaZulu Natal) 2019

In schamele omstandigheden leven in Dalton (Durban) vele, vaak dakloze Zuid-Afrikanen.

Hun kinderen groeien op in extreme armoede, in een uitzichtloze situatie. Maar in het schooltje dat wij ondersteunen en dat wordt geleid door een geweldige teacher, krijgen de jonge kinderen aandacht, liefde, les en eten…

Nourish Crèche –  Sigagule (Limpopo)
2016 – 2019

Samen met de lokaal opererende hulporganisatie Nourish hebben wij de crèche, die met onze steun in oktober 2016 werd geopend, naar een hoger peil gebracht. De teachers en andere vrijwilligers zijn getraind in de beginselen van ECD (Early Child Development). Wij hebben een buitenklasje gerealiseerd, zodat de kinderen met het warme weer niet altijd binnen hoeven te zijn. De crèche is geschilderd en de vloer is opgeknapt. Er is een ECO-toilet geplaatst en dankzij Izingane krijgen de kinderen dagelijks vers fruit.

Nourish Rise Outreach programma – Sigagule (Limpopo)
2018 – 2019

Het Nourish Rise programma ondersteunt vier crèches in de uitgestrekte, rurale omgeving van Sigagule. Met hulp van Nourish is ook begonnen met het aanleggen van een groentetuin. Izingane adviseert Nourish, bezoekt samen met hen de crèches, praat met de teachers en motiveert hen, zodat (soms kleine, maar belangrijke) veranderingen worden ingezet.

De Nourish crèches hebben niet alleen verbale en mentale steun nodig; er is ook gebrek aan educatief speelgoed, voorleesboeken en matrasjes voor de kinderen.

Sgedlane Settlement – Greytown (KwaZulu-Natal)
2017 – 2019

In maart 2017 werden wij door Letcee, een organisatie waarmee wij samenwerken, meegenomen naar Sgedlane Settlement. Het was een schok de leefomstandigheden te zien. Schrijnende armoede, ziektes en uitzichtloosheid. Geen water, nauwelijks eten, alleen een vervuilde rivier.

Izingane ondersteunde dit project met advies en ook financieel: vrijwel direct is een grote watertank geplaatst voor schoon drinkwater en een betere hygiëne. Later is nog een groentetuin aangelegd en we hebben gezorgd dat de allerjongste kinderen dagelijks gezond eten krijgen. Verder is een container geplaatst die wordt omgebouwd voor de opvang van jonge kinderen. Ook de schoolgaande kinderen kunnen er terecht, voor hulp bij huiswerk, om te spelen, etc..

Ngwenya After School Teenager Program – Weenen (KwaZulu-Natal) 2018-2019

In januari 2017 startten wij, in samenwerking met partnerorganisatie TREE, een pilot After Care Teenager programma in Msobotsheni. Het project is zeer succesvol en wordt sinds afgelopen januari financieel gesteund door een Zuid-Afrikaanse sponsor.

TREE heeft Izingane gevraagd om samen een tweede project te starten, in Ngwenya. Twee keer per week en op twee zaterdagen in de maand komen daar zo’n 110 kinderen (tussen 8 en 18 jaar) bijeen, voor hulp bij huiswerk, om spelenderwijs Engels te leren, voor een potje voetbal of netbal, maar ook voor een gezonde sandwich – want vaak is er thuis geen of nauwelijks eten.

Ntlokomelle Mama Maria Project – Atteridgeville (Gauteng) 2016 – 2019

Dit project van Mama Maria in de sloppenwijken van Atteridgeville bestaat al heel wat jaren. Izingane is trots dit project te steunen. Mama Maria heeft door onze interventie veel geleerd. Het is hard werken voor haar en haar kleine team, om dagelijks zo’n 50 (wees)kinderen op te vangen na school. De kinderen krijgen eten, aandacht en kunnen hun emoties tonen. In 2017 kon Mama Maria een derde vrijwilliger aanstellen, die de kinderen begeleidt met huiswerk. De kinderen stralen weer, omdat er mensen zijn die om hen geven.

Zikode Day Care and Preschool – Lindelani/Boksburg (Gauteng) 2018 – 2019

Mama Ruth startte 7 jaar geleden dit project in de sloppenwijk van Lindelani, nabij Johannesburg. Sinds begin dit jaar volgt Izingane het project en er is in korte tijd veel positiefs gebeurd. Dagelijks komen 37 kleuters en 12 baby’s naar Zikode, waar ze worden verzorgd, kleuteronderwijs en eten krijgen. Met onze hulp werden onder meer stoeltjes gekocht, matrasjes, (educatief) speelgoed en de kinderen krijgen dagelijks gezond fruit.

Olievenhoutbosch Centre for Disabled and Preschool (Gauteng) 2016 – 2019

Olievenhoutbosch is het eerste project dat na onze oprichting in 2016 door Izingane werd gesteund. Ook in 2017 zijn wij het project blijven bezoeken, want adviseren houdt nooit op. In 2016 organiseerden wij een week training voor de vrijwilligers en teachers, waar ze onder meer leerden met gehandicapte kinderen te werken, maar ook om zelf speelgoed te maken. We adviseerden over de vorming van een Parenting Committee, de financiële verslaggeving en andere uitdagingen die het project wil aangaan. Momenteel steunen wij het initiatief om zelf speelgoed te maken en te verkopen, specifiek voor kinderen met een handicap.

Een greep uit eerdere projecten van 2015 t/m 2018

Likhon iThemba HOLAH Baby home – Durban (KwaZulu-Natal)

Wij hebben het project 6 maanden geholpen met wekelijks, aangepaste therapie op maat voor de ‘special needs-kinderen’ in het programma. En het heeft geholpen. Het was verbluffende om de resultaten te zien. Recentelijk heeft het project zich kunnen verbinden aan een grote organisatie, die ook de therapieën verzorgt en is onze steun niet meer nodig. Wij zijn blij dat wij Likhon I Themba HOLAH House hebben kunnen helpen en wij houden contact!

Mathabatha (Mpumalanga) Teenagerprogramma

Mathabatha girls teenclub bestaat uit zo’n 30 teenagers van 16 – 21 jaar en is opgericht om hen op weg te helpen hun eigen talenten te ontdekken. Heel 2017 kwamen ze maandelijks op zaterdag bij elkaar, waarbij ze schooluniformen, kussenslopen etc. leerden naaien en in de groentetuin werkten. Daarnaast was er tijd voor ontspanning, sport en eten.

Teenagerprogrammas in Matatiele (Eastern Cape), Mangweni (Mpumalanga) en Qwaqwa (Freestate)

Op deze drie plekken werden Teenager Camps met overnachting georganiseerd. De teenagers werden niet alleen bij elkaar gebracht voor plezier, muziek en dans, maar ook voor het bespreken van serieuze onderwerpen, zoals je school afmaken, je toekomst plannen en het voorkomen van  tienerzwangerschappen en ziektes. Hiervoor werden gastsprekers uitgenodigd. De weekenden zijn zeer succesvol en werken zeer motiverend.

Msobotsheni Weenen (KwaZulu-Nathal) Teenagerprogramma 2017-2018

In januari 2017 startten wij samen met partnerorganisatie TREE een pilot After Care Teenagerprogramma in Msobotsheni. Het project is zeer succesvol verlopen en wordt sinds afgelopen januari financieel gesteund door een Zuid-Afrikaanse sponsor. Nu kunnen nog meer kinderen opgevangen worden.

Masiszane Emondlo Vryheid (KwaZulu-Natal) Crèche Daycare Center

In juli 2017 startten wij een ondersteunend programma voor de Masiszane Crèche. Er werd een groentetuin aangelegd, een grote watertank geplaatst, en zaadjes en tuingereedschap gekocht. We hebben veel tijd besteed om de leiding te adviseren hoe zij de crèche naar een hoger plan kon brengen. In december 2017 bezochten wij Masiszane opnieuw en constateerden dat er nauwelijks vooruitgang geboekt was. Wij hebben helaas moeten besluiten Masiszane geen nieuw contract aan te bieden. Maar… de deur blijft op een kier. Als de situatie positief wijzigt, zal de leiding Izingane daarover inlichten.

Mathabatha (Limpopo) 2018

Dankzij een door Izingane gefinancierde watertank kon serieus gestart worden met het aanleggen van de groentetuin. Daarnaast zorgden de aanschaf van een fornuis en keukeninrichting dat tegenwoordig 150 kinderen een warme maaltijd krijgen.